Een kijkje in de keuken
Ons keukenteam gaf in december een inkijkje in hun werkweek voor de plaatselijke krant. Een drukke periode, maar het bevlogen keukenteam houdt het hoofd koel. Lees mee en ontdek hoe divers de werkweek van Esther, Erwin en Jannet is!
Eerst, stellen de collega’s zich even voor:



Zaterdag 21 december
Erwin –“Normaal werk ik niet in het weekend, maar mijn collega Danielle wilde graag vrij dus werk ik dit weekend met alle liefde voor haar. Vandaag staat er heerlijke kapkool met stoofpeertjes op het menu. Als ‘vreemde’ lukt het me best goed om dit typische Urker gerecht te maken. We proberen zoveel mogelijk Urker kost te serveren, dat wordt altijd erg gewaardeerd door onze cliënten. Terwijl de aardappelen samen met de witte kool en de uien staan te koken, zet ik een pan met jus op. Een Urker mag graag een beetje jus bij de kost. Ik werk vandaag samen met Henry die precies weet wie welk dieet heeft. Om 10.30 is de kost klaar en portioneren we alles voor Tafeltje Dekje, onze locaties de Hofstee en Het Dok en daarna de maaltijden voor de huiskamers in Talma Haven. Als alle maaltijden klaar staan, maken we de keuken weer grondig schoon en zetten we alles voor de volgende dag klaar. Om 13:00 is de keuken netjes en gaan we weer naar huis.”
Zondag 22 december
Jannet – “Op zondag hebben we minder afwas dan normaal. Dat scheelt een hoop werk. Als ik de keuken in kom, begin ik gelijk met afwassen. Vandaag wordt een gezellige werkdag want ik werk samen met Grietje. Rond 11:30 starten we met het wegbrengen van de maaltijden van Tafeltje Dekje, wij doen alles in de buurt van Talma Haven. De overige vier karren met zo’n 80 maaltijden worden opgehaald door onze geweldige vrijwilligers. Bij het rondbrengen van de maaltijden maken wij ook altijd een klein praatje met iedereen. Daarna komen de eerste koffertjes van de Tafeltje Dekje maaltijden van de vorige dag weer leeg de keuken binnen om afgewassen te worden. Niet altijd het leukste klusje. Vooral in de zomer kan er nog wel eens wat flora en fauna inzitten. Ondertussen komen de etenskarren de keuken in om schoon gemaakt te worden. Onze topper Age Koffeman heeft het restaurant inmiddels alweer leeggeruimd en brengt de afwas bij ons. We maken alles schoon en dweilen de vloer nog even na. Het einde van de werkdag is in zicht. Het is 14:00 uur als ik mijn jas pak en een bewoner me naroept “dag meid”, waar hoor je dat nog als je 57 bent.”
‘De kerstperiode is de drukste én gezelligste tijd van het jaar. Het mooie van ons team is dat we het echt samen doen.‘ – Esther
Maandag 23 december
Esther – “De week van kerst is de drukste week van het jaar, maar ook de gezelligste. Als teamleider sta ik eigenlijk niet meer in de keuken maar deze week wel. Dit jaar maken we voor het eerst huzaren- en vruchtensalades voor het personeel. Daarom beginnen we vandaag om 06:00 zodat we tijd genoeg hebben om alles voor te breiden. Gelukkig hebben we een grote kookketel waar wel 100 kilo aardappelen tegelijk in kan. Terwijl die staan te koken, snijden we alle overige ingrediënten en zetten we alle garnituren klaar zodat we vannacht gelijk kunnen beginnen met het opmaken van de salades. Na de pauze ga ik op kantoor verder aan het werk. Ik controleer de uren van het team, beoordeel een aantal facturen, maak een aantal rekeningen op en werk de mail bij. Om 15:00 doen we nog even een ‘bekkien’ en nemen we de planning voor morgen door. Daarna gaat iedereen naar huis, want om 04:00 vannacht beginnen we weer.”

Dinsdag 24 december
Esther – “Een vroege wekker vandaag. Samen met Erwin, Heini en Emma maak ik de salades voor het personeel klaar. Gelukkig hebben we gister al veel kunnen voorbereiden waardoor we als een geoliede machine gaan.
Als we klaar zijn, duik ik mijn kantoor in. Nog even wat mailtjes beantwoorden. Als ik op het punt sta om naar huis te gaan, wordt ik gebeld door een cliënt die het verkeerde menu heeft gekregen met Tafeltje Dekje. Ik kom gelijk in de benen om de goede maaltijd alsnog langs te brengen. Eenmaal terug in Talma Haven, kan ik gelijk door naar de Hofstee om een schaal met vis langs te brengen. Een bewoner die me daar tegenkomt bedankt me voor de heerlijke kost die hij iedere dag krijgt. Dat geeft veel voldoening.
De middag vliegt voorbij en om 15:00 begint de uitgifte van de salades voor het personeel. Ook dat verloopt lekker soepel en dan kan ik eindelijk naar huis. Het was een lange dag, maar met een goed gevoel mag ik nu genieten van een weekje vrij.”
Woensdag – 25 december
Jannet – “Vandaag is het eerste kerstdag en werk ik in Het Dok. Terwijl ik heen fiets ervaar ik de rust op Urk. Het wordt een rustige dag waardoor ik iets later start dan normaal. Er is geen soep vandaag, dat scheelt ook weer. Er kunnen nu geen fouten gemaakt worden zoals die keer toen de jus was verdwenen en er een bak soep overbleef. Bleek dat de zusters boven van een smakelijk kopje jus hadden genoten. Ik begin mijn werkdag met de afwas en ruim hier en daar wat op. Daarna is het tijd voor de kost. Ik dek de tafels in het restaurant en maak de dienbladen klaar voor de bewoners die liever op hun kamer eten. Ik ga voor in het gebed en na de maaltijd danken we ook weer gezamenlijk. Als alle bewoners weer naar hun eigen kamer gaan, maak ik alles schoon. Om 14:45 ben ik alweer klaar, dus kan ik vanmiddag naar de kerk op deze eerste kerstdag.”
Donderdag 26 december
Erwin – “Mijn werkdag start vandaag om 08:00 zodat ik de tomatensoep lekker vroeg klaar heb. Ondertussen bak ik de schnitzels en de aardappeltjes. Als het vlees klaar is, maak ik een verse champignonsaus. We maken alles vers in de keuken en gebruiken geen pakjes en zakjes. Het vlees wordt ondertussen warm gehouden op een speciaal programma in de oven. In de Flexichef (een grote braadslede) roerbak ik de groente en om 10:30 is alles al klaar. Vervolgens portioneren we alle maaltijden weer en maken we de keuken weer grondig schoon. Om 13:00 staat de keuken er weer netjes bij en gaan we naar huis. Ruim op tijd voor het kerstdiner!”
Vrijdag 27 december
Erwin – “De drukte van de kerstdagen hebben we weer gehad. Tijd om de bestellingen te doen. Ik duik mijn kantoor in en voer alle menukeuzes handmatig in, best een klus. We zijn wel bezig om alles te digitaliseren via Talmaaltijden. Ik verwerk alle menukeuzes en vul de aparte lijst voor de diëten in.

Als ik alles heb ingevoerd, plaats ik de bestelling voor de boodschappen online. Ook controleer ik de bestellingen bij de bakker en de groenteboer. Daarna maak ik een voorbereidingslijst waar ik per dag aangeef wat er gedaan moet worden. We bereiden alles vers voor de beste smaakkwaliteit. Vervolgens check ik de HACCP controles. Op vrijdag maken we de keuken altijd extra grondig schoon en daar help ik bij, want ik hou van een schone werkplek. We hebben sinds 3 jaar een nieuwe keuken met de modernste apparatuur, daar zijn we heel trots en zuinig op. Daarom plannen we iedere week een extra schoonmaakbeurt in. Dan zit deze drukke, maar gezellige werkweek er alweer op.”
Enthousiast geworden na het kijkje in de keuken? Ons keukenteam zoekt regelmatig versterking. Bekijk onze vacatures voor het actuele aanbod.